Gravlax, marinovaný losos je oblíbenou pochoutkou jak pro všední den tak pro slavnostní příležitosti.  

Recept na gravlax

Suroviny: Filet lososa s kůží 500g, cukr 500g , sůl 500g , Grapa 1 dcl (možné nahradit domácí pálenkou 40%), šťáva ze dvou citronů a jednoho pomeranče a  nastrouhaná kůra z citronu a pomeranče

Postup: Sůl a cukr smícháme spolu s Grapou, šťávou a kůrou z citronů a pomeranče, lososa zbavíme případných kostiček a opláchneme, položíme kůží dolů do většího pekáče nebo mísy a zasypeme směsí soli a cukru a necháme marinovat 24 hodin v lednici, poté filet lososa otočíme a necháme marinovat dalších 24 hodin. V případě většího filetu lososa, můžeme marinovat dalších 24 hodin. Vyndáme ze směsi opláchneme a nakrájíme na plátky.  Výborný je samostatně, ale můžeme ho podávat také třeba se salátkem z čerstvé rukoly a cherry rajčat, nebo s italskými tyčinkami Grissini.